Stowarzyszenie opieki nad zwierzętami w Polsce

NAJNOWSZY PIES DO ADOPCJI:
WIĘCEJ WABI SIĘ:
Moris

05-205 Klembów

ul.Słoneczna 2

tel: 29 777 90 22

sonz.zg.klembow@onet.eu

REGON:  141903974

NIP: 125 153 75 83

Credit Agricole

60 1940 1076 6237 7803 0000 0000

18.01.2011

18 października 2009 nr 42 (961)

Z wizytą w psim azylu

Burmistrz Wołomina odwiedził azyl dla bezdomnych zwierząt w Klembowie.

W ubiegłym tygodniu burmistrz Wołomina Jerzy Mikulski odwiedził azyl dla bezdomnych zwierząt w Klembowie, prowadzony przez Stowarzyszenie Opieki nad Zwierzętami w Polsce - Patrol Interwencyjny. Głównym celem wizyty było sprawdzenie, w jakich warunkach przebywają psy z terenu gminy Wołomin. Jak wiadomo, od dłuższego czasu wyłapywaniem bezdomnych zwierząt w Wołominie zajmuje się wspomniane Stowarzyszenie. Po azylu gościa oprowadziła Celina Saliba, prezes Stowarzyszenia. Zgodnie z zasadą - nic do ukrycia - burmistrz został oprowadzony po całym azylu, zobaczył w jakich warunkach przebywają psy, zapoznał się z problemami tego wyjątkowego, przyjaznego zwierzętom miejsca. - To naturalne, że po ostatnich doniesieniach na temat tego co dzieje się w schroniskach dla bezdomnych zwierząt, chciałem zobaczyć w jakich warunkach przebywają psy, które zostały na zlecenie urzędu złapane na terenie naszej gminy - wyjaśniał burmistrz powód wizyty w azylu. - I zobaczyłem zadaszone pomieszczenia, czyste i suche boksy, psy regularnie karmione i wyprowadzane. Pobyt każdego zwierzęcia w azylu jest udokumentowany, odnotowane jest leczenie, szczepienie i ewentualna adopcja. Trzeba naprawdę dużego zaangażowania i jeszcze większego serca, żeby sprawnie poprowadzić takie miejsce.
Burmistrz Mikulski jako jedyny z burmistrzów i wójtów naszego powiatu sprawdził, w jakich warunkach przebywają bezdomne zwierzęta. Na razie też jako jedyny zdeklarował dalsze działanie w kierunku stworzenia na terenie powiatu schroniska dla zwierząt z prawdziwego zdarzenia. Takiego schroniska, w którym psy nie byłyby głodzone, męczone czy mordowane dla pieniędzy. A takie działania można tylko popierać.
A.B.

Wizyta azylu 03.11.2011

WIZYTA W SCHRONISKU

p1010136W poniedziałek, 11 stycznia zawiezione zostały do schroniska w Klembowie dary zebrane w szkole dla psów i kotów.
Zebrano kilkadziesiąt kilogramów suchej karmy i puszek z jedzeniem, a także koce i budki dla kotów. Kilkadziesiąt kilogramów karmy przekazali dodatkowo państwo Katarzyna i Marek Karlsbad a pani Katarzyna dodatkowo zaofiarowała się przewieźć to wszystko do schroniska. Bardzo serdecznie dziękuję za tak duże zaangażowanie w tę akcję.
Dziękuję także Tusi Karlsbad z klasy III G za zorganizowanie akcji pomocy zwierzętom w naszej szkole już po raz trzeci, oraz wszystkim uczniom i ich rodzicom, którym nieobojętny jest los bezpańskich i maltretowanych przez ludzi (?) zwierząt.
Schronisko w Klembowie prowadzone jest przez Stowarzyszenie Opieki Nad Zwierzętami w Polsce Patrol Interwencyjny. Prowadzą je oddani zwierzętom ludzie- karmią je, leczą, wyprowadzają na spacer, a przede wszystkim szukają dla swoich podopiecznych nowych domów; domów, gdzie zwierzęta po przejściach dostaną miłość i opiekę.
Bardzo ładnie opowiadała nam o swoich pieskach pani Celina Saliba, która przyjęła nas w schronisku. Każde ze zwierząt tam przebywających ma swoją smutną, czasem wprost wstrząsającą historię. Dlatego tak ważne jest, żeby te zwierzęta jak najszybciej znalazły swój własny dom.
Schronisko jest przepełnione- dlatego prosimy rodziców o dalszą pomoc. Pilnie potrzebne są nowe budy dla psów lub też materiały do ich wykonania. Może ktoś ma starą budę, styropian do ocieplenia bud lub deski. Każda ilość się przyda!
Zapraszamy także w imieniu pani Celiny całe rodziny do schroniska, np. w weekend. Można pomóc karmić psy lub wyprowadzić je na spacer. Proszę uwierzyć, że jest to doskonała lekcja wrażliwości, miłości i oddania. Warto spojrzeć w bardzo smutne psie oczy....p1010142
Jeżeli chcecie do serca przytulić psa podaję adres , gdzie można pieski obejrzeć, oraz numer telefonu, który warto wbić sobie do komórki – nie wiadomo może się przyda... może na naszej drodze znajdzie się chory, głodny lub potrącony przez samochód pies – wystarczy wtedy tylko zadzwonić a uratujemy jakieś psie życie...

POMOC ZWIERZĘTOM TO TAKŻE MIARA CZŁOWIECZEŃSTWA
Wizyta w Akademii Przedszkola w Radzyminie 03.11.2011

09.12.2010r. Do naszego przedszkola przyjechali wyjątkowi Goście ze Schroniska dla zwierząt w Klembowie. Wizyta ta, była wyrazem wdzięczności za zorganizowanie zbórki żywności dla czworonogów ze schroniska. ZDJĘCIA

07.03.2012

ŚWIATOWY DZIEŃ ZIEMI '2012

Światowy Dzień Ziemi to święto obchodzone w Polsce od 1990 roku, finał na Polu Mokotowskim gromadzi rokrocznie tysiące uczestników, dla których idea ochrony środowiska jest bliska. Uczestnikami festynu są głównie rodziny, ale też dzieci i młodzież szkolna. Festyn ma charakter interdyscyplinarny, podczas którego prezentują się samorządowe i rządowe instytucje zajmujące się ochroną środowiska, jednostki Lasów Państwowych, 23 parki narodowe, parki krajobrazowe i wiele organizacji pozarządowych. W programie Dnia Ziemi znajdują się elementy edukacji ekologicznej i prośrodowiskowej, edukacji kulturalnej i wychowania przez sztukę, działań społecznych integrujących organizacje pozarządowe, instytuty, szkoły wyższe, administrację samorządową i rządową na rzecz wspólnej pracy dla mieszkańców Polski, Mazowsza, Warszawy. W festynie plenerowym bierze udział ok. 40 tys. osób. W 2012 roku świętować będziemy 24 czerwca, w Warszawie na Polu Mokotowskim, wcześniej odbędą się konkursy dla dzieci, młodzieży i dorosłych oraz wystawy.
Obchody Światowego Dnia Ziemi, w 2012 roku odbywać się będą podczas obchodów Międzynarodowego Roku Zrównoważonej Energii dla Wszystkich Ludzi ogłoszonego przez ONZ. Światowy Dzień Ziemi '2012 w Polsce obchodzić będziemy pod hasłem "Dobra energia dla wszystkich"

Dobra energia, to również przekazywanie „prądów” w relacjach pomiędzy zwierzętami, które nie potrafią nam przekazać fonetycznie ich potrzeb, aczkolwiek czynią to werbalnie…

Zima tego sezonu nie była zbyt sroga, ale nie zmienia to faktu, iż wiele schronisk/ azyli/ przytulisk musiało włożyć  wiele serca, emocji i pracy w organizację zapewnienie dobrobytu dla swych podopiecznych.

Tego roku, przy okazji zbliżających się obchodów Dni Ziemi zorganizujemy zbiórkę karmy, koców, akcesoriów dla zwierząt, słomy oraz siana (TAK! Siana dla saren odwiedzających nasze progi w poszukiwaniu pożywienia)…

Z pewnością nasze stoisko będzie atrakcyjne pod względem integracji społeczeństwa z bezpańskimi psami i kotami...

Euro 2012- organizowane w tym samym czasie co Festyn Dnia Ziemi- z pewnością ściągnie też sympatyków zwierząt, ale chcielibyśmy, aby to Polacy stanęli przed wyzwaniem nie tylko propagowania aktywnego sportu, ale i humanitarnego traktowania zwierząt, co niestety nie jest (porównując Polskę) plusem dla naszego partnera w organizacji Euro 2012- Ukrainy.

Mamy nadzieję, że dzięki Internetowi oraz różnym portalom społecznościowym, uda nam się, zapewnić dobrobyt naszym kochanym zwierzętom... a może dzięki organizowanej Akcji, nasi bracia mniejsi znajdą nowe, kochające domy…?